zaterdag 14 januari 2012

Brain cake

Een collega en ik liepen al een jaar met het idee om deze taart te maken vanwege onze interesse in het brein. Deze week kwam het er eindelijk van. Eerst hebben we ingrediënten ingeslagen. De fondant voor de gyri en de ogen en de marsepein voor de oogzenuwen hebben we bij de Pipoos gekocht. De andere ingrediënten, zoals eieren, boter en jam waren natuurlijk gewoon te vinden bij de Appie. En het meel bij een biowinkel.

Ingrediënten voor de cake:
500 gram meel
8 eieren
500 gram boter
500 gram suiker

We hebben voor deze hoeveelheid beslag 3 ronde vormen van 24 cm gebruikt. hadden nog een halve cake over.
Op 180C graden bakken voor ca. 25 minuten. Daarna af laten koelen



Als de cake in de oven staat, kan begonnen worden met het kneden van de fondant en het maken van de gyri. De slierten hebben we uitgerold tot een dikte van maximaal een halve centimeter. Zorg dat de slierten niet te dun worden, anders krijg je een spaghettibrein. Kneed de oogbollen en teken de irissen erop en plaats vervolgens de pupillen. De oogzenuwen hebben we van marsepein gemaakt.
Wanneer de cake is afgekoeld, kan het bouwen beginnen. De jam is zeer geschikt om stukken cake aan elkaar te lijmen. Smeer hierna de frosting erop en plaats de gyri. Sprenkel vervolgens wat aardbeiensaus over het brein om het af te maken. Plak daarna de oogzenuwen aan het brein vast en plaats de ogen aan het uiteinde. Steek voor een extra horror effect een groot mes in het brein.

Nooit gedacht dat hersenen zo lekker zijn!

6 opmerkingen:

  1. Jasses, dat ziet er eng uit.Smaakte prima dus!
    xW

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg leuk! ik ga het maken als surprise voor mijn zus die psychologie studeert!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat ziet er goed uit! Ga er binnenkort ook een maken; heb je nog tips hoe je de gyri er echt uit kan laten zien ; gewoon van anatomieboek nagemaakt?

    groetjes,s

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste S,

      Wij hebben er alleen voor gezorgd dat het brein twee hemisferen kreeg. De gyri hebben we niet anatomisch correct nagemaakt. Als je dat wilt, zou ik er inderdaad een anatomieboek bij pakken.

      Veel bakplezier!
      groetjes, GMB

      Verwijderen
  4. Ziet er geweldig uit! Maar hoeveel marsepein/fondant hebben jullie gebruikt? En hoe maak je de frosting?
    Groetjes Jessica

    BeantwoordenVerwijderen