dinsdag 16 oktober 2012

De Gelukkige Pepernoot

5 december komt er weer aan en de supermarkten zijn overladen met producten die vreselijk lekker ruiken, maar ook erg ongezond zijn. Heb je een voedselallergie dan is het niet alleen ongezond om deze producten toch te eten, maar wordt je er ook hartstikke ziek van. Dat is nou net wat we niet willen tijdens de feestdagen! Feestdagen horen ook voor mensen met een voedselallergie een feest te zijn.
Hoe je het ook wendt of keert, allergie of niet, iedereen snoept en eet meer in de december maand. Daardoor voel je je opgeblazen, zwaar en niet lekker. Wil je toch snoepen, maar je niet zo rot voelen, kies dan voor een gezonder alternatief. Ga de geraffineerde suikers en de witte meel soorten uit de weg en bak de lekkernijen zelf met gezondere alternatieven, zoals dit recept voor pepernoten.

Ingrediƫnten
  • 150 gr. amandelmeel
  • 1/4 tl. zuiveringszout
  • 1/2 tl. zout
  • 4 druppels Stevia (niet suikervrij: 2 el. bruine basterdsuiker)
  • 1 tl. Fiber Husk (of Xanthaan Gom)
  • 3 el. speculaaskruiden
  • 2 el. (gesmolten) kokosolie (of roomboter als je dat kunt verdragen)
  • 50 gr. Agave Siroop (of honing/ ahornsiroop)
Voor een chocoladelaagje:
  • 100-150 gr. Pure chocolade (Hoe puurder hoe gezonder, maar melk of witte chocolade kan natuurlijk ook gewoon)
Meng met een vork in een beslagkom het amadelmeel, het zuiveringszout, het zout, de Fiber Husk, en de speculaas kruiden door elkaar.
Maak een kuiltje en voeg de gesmolten kokosolie (of (room) boter) toe.
Voeg de agavesiroop toe en de druppels stevia (of basterdsuiker) en mix goed door.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak je handen een beetje vochtig en rol kleine (pepernoot) balletjes in je handpalmen. Door je handen vochtig te maken (en te houden) kleeft het beslag niet aan je handen. 
Leg ze op, een met bakpapier, bekleedde bakplaat en druk ze even aan.
Bak de pepernoten af in +/- 11 minuten (amandelmeel verbrand vrij snel, dus houdt het goed in de gaten).
Laat ze even een afkoelen en eet ze lekker allemaal op!

Of.... smelt 100-150 gr. chocolade au bain marie.
Leg een pepernoot in de gesmolten chocolade en rol de pepernoot om zodat alle kanten bedekt zijn met chocolade. Doe dit met twee vorkjes.
Laat de pepernoot uitlekken, terwijl die op je vorkje rust, en leg het op een vel bakpapier. Herhaal dit voor alle pepernoten die je van een laagje wilt voorzien.
Leg de pepernoten even in de koelkast, zodat hun chocolade jasje hard wordt.

Fijne gezondheid en veel eet en bakplezier!
Liefs K&E

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen