vrijdag 26 oktober 2012

De speculaasjes van het kleine volkje

Speculaas kruiden waren vroeger nogal kostbaar. In die tijd versierden de mannen speculaas poppen met glazuur en amandelen om vervolgens aan een meisje  te geven die ze leuk vonden. Als de liefde wederzijds was, werd de pop aangenomen. Speculaas wordt nu voornamelijk geassocieerd met Sinterklaas. Aangezien het heerlijk avondje steeds dichterbij komt, is het tijd voor een heerlijk glutenvrij en lactosevrij speculaas recept!


Ingrediƫnten:
  • 75 g rijstemeel
  • 75 g fijn maismeel
  • 25 g aardappelmeel
  • 25 g maizena
  • 100 g donkere basterdsuiker
  • snufje zout
  • 3 theelepels speculaas kruiden
  • 125 g koude Crisco + 2 el water (dit is geheel plantaardig vet,  zonder transvet; te koop online of bij o.a. Pipoosof 125g andere plantaardige boter. Voor een variant met lactose: 125 gr. roomboter
  • rijstemeel om te bestuiven
Bereidingswijze:

Meng alle droge ingrediƫnten (melen, kruiden, zout, suiker) goed door elkaar. Voeg vervolgens het water toe. Snijd met een mes de boter door het deeg en mix het met deeg haken. Meng het niet met je handen, want het is belangrijk dat het mengsel koel blijft. Wikkel de deegbal in folie en leg hem een paar uur tot een dag in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 gradenRol het deeg uit tot 0.5 cm dikte. Je kan het deeg uitsteken met bijvoorbeeld herfstvormpjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de speculaasjes erop en bak ze in 20 minuten af totdat ze bruin zijn. 
Maak je gebruik van speculaasplanken? Bestrooi deze dan met rijstemeel. Druk kleine balletjes deeg in de vorm. Druk het goed aan, en schuif het overtollige deeg eraf met een mes. Sla de speculaasjes uit de plank. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de speculaasjes erop. Bak ze in 20 minuten af totdat ze bruin zijn. 

Wanneer de speculaasjes afgekoeld zijn, kan je ze bewaren in een koektrommel. 

Lieve bakgroetjes, 
K&E

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen