vrijdag 12 oktober 2012

De veelzijdigheid van amandelen

Met (ongebrande) amandelen kun je een aantal dingen doen. Je kunt ze natuurlijk zo opeten, of even roosteren, dat maakt de smaak wat intenser. Je kunt amandelen echter ook verwerken en er andere producten van maken zoals amandelmeel, amandelspijs, marsepein en amandelboter. In dit artikel leggen we je uit hoe je deze 4 producten kunt maken.

Amandelmeel
De hoeveelheid amandelen die je nodig hebt hangt af van de hoeveel meel je wilt. Wij hebben een kilo amandelmeel van 1 kilo ongebrande amandelen gemaakt, maar als je minder wilt maken kan dat ook.
Benodigdheden voor amandelmeel:
  • Ongebrande amandelen
  • Grote pan met water
  • Keukenmachine
Kook de amandelen ongeveer 3 minuten in een grote pan met water totdat de velletjes los beginnen te laten. Let wel, de amandelen moeten helemaal onder water staan.
Spoel ze daarna onder koud water af en spreidt ze uit op een handdoek.
Nu begint het leuke werk. "Pop" de amandelen uit hun velletje. Door erop te drukken komt het velletje los en springen de amandelen eruit.
Laat de amandelen hierna drogen.
Zodra de amandelen droog zijn, verwarm je een pan en rooster je de amandelen. Hierdoor wordt de smaak van het meel wat intenser.
Laat de amandelen even afkoelen en maal ze fijn in de keuken machine totdat je heerlijk zelf gemaakt amandelmeel hebt. Bewaar in de koelkast, anders gaat het schimmelen.

Suikervrije amandelspijs
Voor suikervrije amandelspijs heb je nodig:
  • 150 gr. amandelmeel
  • 125 gr. agavesiroop of honing
  • schil van 1/2 kleine (onbespoten of goed gewassen) citroen
  • 2 el. water
  • mengkom
  • vork
  • vershoudfolie
Doe het amandelmeel, de honing of agavesiroop en de citroenrasp in een mengkom en meng ze met een vork goed door elkaar. Voeg evt. de 2 el. water toe om het wat smeu├»ger te maken. Kiep het op vershoudfolie en pak het strak in. Leg het in de koelkast en laat het een week in de koelkast liggen.

Amandelboter
Voor amandelboter heb je voornamelijk veel geduld nodig. Het duurt wel even voordat het vet loskomt uit de amandelen. Je kunt ook amandelboter maken van amandelen waar het vliesje nog omheen zit. Het verschil tussen amandelboter met en zonder vliesje is dat het met vliesje wat intenser smaakt en zonder vliesje wat romiger.
Voor amandelboter heb je nodig:
  • 150 gr. amandelmeel of amandelen met vliesje
  • 3 el. (macademia of walnoot) olie
  • snuf zout
  • keukenmachine
  • veel geduld!
Doe het amandelmeel in je keukenmachine, zet hem op de laagste stand en maal het amandelmeel helemaal fijn.
Op een gegeven moment kleven de amandelen aan de bodem van je keuken machine. Zet de keukenmachine dan even stop, schraap de amandelen van de bodem af en zet de keukenmachine weer aan. Doet dit een aantal keer. 
Zodra je vette bolletjes ziet verschijnen is het tijd om de eerste eetlepel olie erbij te doen.
Laat je keukenmachine weer draaien totdat alles weer aan de bodem kleeft. 
Maak het los en voeg weer een eetlepel olie toe. Doe dit nog een keer en laat even draaien. Snuf zout erbij . Als het goed is heb je nu boter.

Heel veel succes bij het maken van deze vier lekkere producten en geniet ervan!
Heb je het gemaakt, heb je verbeteringen of is er iets onduidelijk laat het ons dan weten.
Liefs K&E  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen