woensdag 28 november 2012

De speculaasstaaf van het gezonde volkje

Al die heerlijke sinterklaas producten zien er fantastisch uit, maar gezond zijn ze natuurlijk niet. Er zijn wél mogelijkheden om op een gezonde manier te kunnen genieten van die heerlijke producten. Een voorbeeld hiervan is door geen geraffineerde suikers, maar ongeraffineerde suikers te gebruiken. En door gezonde melen in plaats van witte melen te gebruiken. Voor dit recept maken we dan ook gebruik van palmsuiker en van amandel-, en kokosmeel. Hoewel we dit recept zelf niet geprobeerd hebben met agave-, of ahornsiroop of honing, gaan we er van uit dat dit ook gewoon kan. De kokosmeel in dit recept is GEEN geraspte kokos!! Het is echt meel. Klik op de merknaam en je ziet wat we gebruikt hebben. Als je geen lactose allergie hebt, kun je (biologische) roomboter gebruiken. Heb je dit wel? gebruik dan plantaardige boter. De amandelspijs in dit recept is ook zelfgemaakt en suikervrij. Het is natuurlijk zonde om de suikervolle amandelspijs te gebruiken die in de supermarkt verkrijgbaar is. Doe je gezond, doe het dan goed! :) Klik op de amandelspijs en je krijgt het supersimpele recept van amandelspijs. Heel veel bakplezier en laat weten wat je ervan vond!

Ingrediënten*
  • 100 gr. amandelmeel
  • 50 gr. kokosmeel van Aman Prana (te koop online of bij de G&W winkels)
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl zuiverinszout
  • 10 gr. speculaaskruiden
  • 40 gr. palmsuiker 
  • 75 gr. (room)boter
  • Zelfgemaakt suikervrij amandelspijs
  • 1/2 ei 
Doe alle ingrediënten in je keukenmachine en laat hem draaien totdat je een deegbal hebt. Dat was het :) makkelijker kan niet! Proef even of het deeg zoet genoeg is. Als je het zoeter wilt, voeg dan nog wat palmsuiker toe.
Haal de deegbal uit de keukenmachine en druk het verder goed aan tot een harde bal.
Wikkel de bal in vershoudfolie en laat de bal een uur tot een nacht in je koelkast liggen.

Verwarm de oven op 160 graden en haal de deegbal uit je koelkast.
Meng de amandelspijs met het halve ei.
Wij hebben voor dit recept het kleine brood bakvormpje van de kinderbakset van de HEMA gebruikt. Daar kun je ongeveer 2 a 3 staven mee maken.
Smeer de bakvorm in met boter of olie en bekleed het met bakpapier. Bekleed de bakvorm zo dat het bakpapier er aan de lange kant overheen hangt, zodat je de staaf eruit kan tillen.
Verdeel de bal in 4 a 6 stukken. Bekleed de bodem van de bakvorm met een deel deeg en druk goed aan. Vervolgens doe je er een laag amandelspijs op. Nu til je de twee lagen uit de vorm en leg je ergens neer. Bekleed vervolgens je bakvorm weer op dezelfde manier met bakpapier. Bekleed je bodem weer met een deel deeg, druk aan en til de laag eruit. Deze laag leg je op de andere twee lagen en voila! Je hebt een speculaasstaaf! :)

Vind je dit teveel gedoe? Dan kan je ook je aanrecht bestuiven met wat bloem en 2 grote plakken maken van de deegbal. Hier doe je dan de amandelspijs tussen.
Leg de staaf op een bakplaat, bedekt met bakpapier en bak af in 25 minuten.

Lieve bakgroetjes,
K&E

Gebaseerd op http://www.eenkiloperweek.nl/index.php?page=forum&subpage=viewMessage&id=575672

1 opmerking:

  1. Ik heb geen kokosmeel, kan ik alleen amandelmeel gebruiken? Vr gr!

    BeantwoordenVerwijderen